1. Slovo tekvica sa prvýkrát objavilo v rozprávke Popoluška.
Francúzsky prieskumník v roku 1584 najprv nazval tekvicu „gros melons“, v preklade „veľké melóny“. Až v 17. storočí boli prvýkrát označované ako tekvica.
2. Tekvica sa pestuje na každom kontinente okrem Antarktídy.
Čo je úplne zmysluplné vzhľadom na to, že Antarktída je 24-hodinová ľadová tundra. Tekvica je ale nenáročná plodina a dokáže prežiť aj v ťažších podmienkach.

dýňová polévka

3. V USA sa ročne vypestuje viac ako 1 miliarda kíl tekvice.
Štáty, ktoré najviac produkujú tekvicu, sú Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvánia a Kalifornia.
4. Morton, firma ktorá spracováva tekvice, sa prezýva ako „Tekvicové hlavné miesto sveta“.
Podľa univerzity v Illinois 95% tekvíc pestovaných v USA sa zberá na pôde v Illinois. Spoločnosť Morton je údajne zodpovedná za 80% svetovej produkcie tekvicových konzerv.

5. Najťažšia tekvica na svete vážila viac ako 1200 kilogramov.
Bola vypestovaná v Nemecku a prezentovaná v októbri 2016.
6. Najväčší tekvicový koláč, ktorý bol kedy upečený, vážil 1700 kilogramov.
Napiekli ho v Amerike, a tým dosiahli nový svetový rekord, ktorý sa ešte nikdy neprekonal.
7. Výrobky s tekvicovou príchuťou dosiahli najväčší úspech v roku 2017.
Ľudia sa však začínajú rozhodovať radšej pre čerstvú tekvicu. Niektoré výrobky s príchuťou tekvice zaznamenali v posledných rokoch konzistentný rast, vrátane obilnín a kávy a dosiahli vrchol v roku 2017. Ak si chcete vypestovať sami tekvicu, tak sa odporúča ich pestovať medzi májom a júlom. Majú vysoký obsah železa a sú veľmi zdravé.

dýně

8. Existuje viac ako 45 rôznych odrôd tekvice.
Majú farby ako červená, žltá a zelená a majú mená ako Hooligan, Cotton Candy a Orange Smoothie. Takže tekvica nie je len oranžová.
9. Tekvica je technicky ovocie.
Konkrétnejšie pochádzajú z rodiny Cucurbitacae, ktorá zahŕňa uhorky a melóny. Ale pretože sú slané, mnohí ľudia ich nazývajú zeleninou.