Naše zdravie si treba chrániť a o to viac sa o neho treba starať počas chladných dní, kedy sme ešte viac náchylnejší na nachladnutia a chrípky. Jedným z výborných liekov, ktoré nám vedia pomôcť je zázvor, známy tiež pod názvom ďumbier lekársky. Pozná ho zrejme každý z nás, jedná sa o koreňovú rastlinu, ktorá pôvodne pochádza z Číny. Z jeho dostupnosťou nie je žiadny problém, nakoľko ho nájdete skoro v každom supermarkete, pričom nie je ani finančne nákladný. Účinky zázvoru sú najmä:
· pomáha pri chrípke, nachladnutí, nádche
· má detoxikačné účinky na organizmus
· má protizápalové účinky
· pomáha pri trávení
· podporuje chudnutie – odporučuje sa ho nasadiť pri diétach
· pomáha zmierniť svalové bolesti a bolesti kĺbov
· užíva sa pri nevoľnosti spôsobenými prepravou dopravnými prostriedkami
· odporúča sa piť aj pri bolestiach hlavy
· odhlieňuje
· znižuje hladinu cholesterolu v tele
· podľa najnovších výskumov pomáha pri liečbe niektorých druhov rakoviny
Ako zázvor konzumovať
Zázvor sa stáva stále čoraz populárnejší v našich kuchyniach. Väčšina z nás si pripravuje zo zázvoru čaj, pričom môže na prípravu použiť čerstvý, nastrúhaný zázvor alebo kúpiť už hotový čaj z obchodu či lekárne, pričom tieto čaje sú veľa krát ochutené aj o iné bylinky a výber je naozaj pestrý. Avšak čo sa týka účinku, silnejší účinok má samozrejme čerstvo nastrúhaný a vylúhovaný zázvor. Pre svoju výnimočnú, štipľavú chuť sa používa v mnohých receptoch. Dajú sa z neho pripraviť výborné polievky, ale tiež sa hodí ako korenina do mäsa, ale i iných pokrmov.
Pozor na množstvo
Aj keď má na naše zdravie zázvor veľmi priaznivé účinky, aj tu platí, že netreba to preháňať, platí teda ako u všetkého ostatného, že všetkého veľa škodí. Odborníci sa zhodujú, že by sa zázvor ma konzumovať v maximálnom množstve štyri gramy na deň, pričom bábätká by ho konzumovať nemali vôbec, v opačnom prípade môže vyvolať črevné bolesti a nevoľnosť.